10-10-06
HANNAH!

Beskrivande text
Vilken utmaning det blev! Att anpassa en lekpark så att barn med olika funktionshinder kan använda den och ändå bevara spänningen för andra barn!
Föräldrar och handikapporganisationen har länge efterfrågat en fungerande lekpark för funktionshindrade i Skellefteå och genom att anpassa en befintlig lekpark istället för att bygga en ny blev processtiden kortare och önskemålet kunde förverkligas. Ett nätverk med representanter från lokala handikappföreningar, landstingets barn- och ungdomshabilitering och kommunen har initierat till ombyggnaden och under resans gång deltagit i planeringen.Målet med ombyggnaden har varit att så många som möjligt ska kunna besöka och leka i parken; barn, ungdomar och vuxna, med eller utan funktionshinder. Besökarna ska känna sig självständiga och delaktiga, kunna hitta, nå och använda lekredskapen och vara trygga. Alla redskap kan inte göras tillgängliga för alla, men man ska kunna testa sina möjligheter i gemenskap med andra och basfunktioner som att gunga, åka rutschkana och leka i sand ska vara användbara.
Läget och dynamiken var anledningen till att det blev just Alhem som blev Skellefteås första anpassade lekpark. Alhems lekpark ligger i ett lugnt och öppet område där slänten mot norr skapar en inramande grön vägg. En lågstadieskola och bostadsområden i närheten gör parken aktiv och levande. Kullen med cykelslingan runt toppen skapar en krona på verket och vintertid används den som pulkabacke.
Genom att stänga den ena ingången till parken och skapa ett stråk rakt igenom den, med vägmålningar och övergångsställen, har orienteringen för personer med synnedsättningar förbättrats. En ny springslinga runt den gräsbeväxta kullen ger barn som inte kan se möjlighet att springa utan att behöva tänka på orientering och hinder.
Den som kör rullstol kan välja mellan plana vägar och utmanande backar. Och med fallskyddsplattor i stället för sand har flera av redskapen blivit nåbara och på så sätt användbara. Den egentillverkade sandlådan gör att man kan sitta kvar i rullstolen och leka vid ett av sandborden eller sitta i sandlådan och få ett stöd för ryggen. De mindre leklystna kan sitta sandfritt på bänken runt sandlådan.
Kompisgungan lever upp till sitt namn; den kan man ligga i, sitta i och vara många kompisar i! Tvillingrutschkanan ger utrymme att lämna rullstolen och åka med en vän eller hjälpare och varför inte passa på att tävla om vem som kommer först?
Trätåget står på fallskyddsplattor och de två tillhörande perronghusen kan användas till biljettförsäljning, väntsalar eller vad helst fantasin tillåter. Förlängda bordskivor på fikaborden gör att den som sitter i rullstol kan komma intill bordet och slippa sitta snett utanför.
För att underlätta för barn med utvecklingsstörning eller autism har vi försökt skapa rum med hjälp av staket eller växter. Genom att numrera lekredskapen så kan barnen leka efter egna scheman.
Att lekparken finns idag är ett resultat av gott samarbete och prestigefri gemensam vilja att åstadkomma den. Genom att tillvarata erfarenheter och kunskaper har vi skapat en plats som vi tror ska fungera för många och ändå erbjuda mycket spänning. Snart får vi veta hur det blev!
Fakta
Projektstart: | 2006 |
Byggår: | 2006-2007 |
Plats: | Alhem, Skellefteå |
Kontaktpersoner: |
Elisabeth Strand Hübinette, Parkprojektör Skellefeå Kommun, tel 0910-734 136 Ewa Boström, Handikappkonsult, Skellefteå Kommun, tel 0910-735 890 Ola Burström, Tekniska nämndens ordförande, Skellefteå kommun, tel 0910-736 414
|
hahahahhahahaha, kan vara därför :]
sv: haha jo, jag vägrade stanna kvar där borta. Så jag ringde mamma och bad hon hämta mig halv 9. haha. (A)